Semester i Stockholm > Dag 2

Så, det är dags för dag 2 på vår semester i Stockholm och på agendan stod det 2 slottsbesök, shopping och god mat! Vi började med en jättegod hotellfrukost med frallor, fil och goda tillbehör, juice och våfflor - mums! Efter det hoppade vi in i bilen och åkte till Ulrikdals slott för att gå en guidad tur där. Vi var lite tidiga så vi tog en glass i cafét och gick en runda i parken innan det var dags. Solen stekte på även denna dag och det var så så så fint att gå runt där...
 
Rundan på slottet var väldigt bra, guiden var otroligt duktig, påläst och härlig att lyssna på och det är alltid så himla inspirerande att gå runt då. Det fanns lite unika föremål kvar, bland annat Hedvig Eleonoras skrivbord från 1600-talet som fick mig att rysa av spänning. För andra betyder det kanske ingenting men för mig som är så intresserad kändes det så häftigt att stå vid det skrivbordet där hon satt och arbetade och skrev brev till diverse personer. COOLT! På platsen finns även dorttning Kristinas kröningsvagn, men den fick inte se vilket jag tycker SUGER! Jag vet inte om man hade kunnat gå och få se den själv men guiden sa inget om det och vi tog för givet att det inte var okej. Definitivt något jag kommer kolla upp till nästa gång! Allt som allt var det kul att äntigen ha fått se insidan och höra mer om slottets historia och personerna som bodde där eller hade en relation till slottet. Bland annat drottning Kristina, änkedrottningen Hedvid Eleonora, kung Adolf fredrik och drottning Lovisa Ulrika. Jag har trots allt varit utanför och suttit i parken och myst många gånger och trånat efter att öppna dörrarna och smyga in på slottet... :) 
 
/Ulrikdals slott, som är så fint och parken är så vacker (även om jag glömde fota den med mobilen...)! 
 /Hotellfrukosten och lite bilder från hotellet...
 
Efter Ulriksdal åkte vi vidare till Hagaparken för att börja med en fika vid koppartälten, jättemysigt och gott, dock fruktansvärt varmt i den gassande solen! Vi gick sen vidare ner till vattnet där Gustav den III:s paviljong ligger där vi, såklart, köpte biljetter till en guidad tur! Det var bara jag, Mackan och en annan kvinna med på visningen vilket alltid är SÅ bra! I 5 minuter är det lite stelt när man är så få men efter det släpper allt och man får sån kontakt med guiden och det blir mycket mer intimt, man får mer tid till historier och att se sig om i rummet. Så grymt! 
 
Här har jag svårt att finna orden faktiskt. Paviljongen var magisk. Det var Gustav den III:e som byggde stället och paviljongen var bara början på ett palats som han planerade att bygga där. Han ändrade om hela parken, allt man ser runt om i Hagaparken, varenda träd, kulle eller dal är planerat. Han köpte tusentals med träd och planterade noga planerat. Det tycker jag är så otroligt häftigt!! Insidan var även den magisk, så ljust och vackert. Många fina möbler, alla dessa målningar överallt, mönster på tapeter, guldet.. Jag njöt av varenda sekund där inne och eftersom vi var så få fick vi se alltihop och möjlighet att ta tid på oss. Det var i paviljongen som Gustav gjorde sig iordning inför maskeradbalen där han senare blev mördad. Sorgligt, men häftigt att där jag gick och beundrade allt var hans sista plats i ro.. 
 
/Paviljongen, som ligger nere i Hagaparken, precis vid vattnet (som man dock inte ser på bilden)!
 
/Här satt Gustav den III:e och utvalda personer och åt på sommaren, det var deras sommarmatsal.. utomhus alltså! WOW! 
 
Efter turen gick vi en lång promenad i Hagaparken, pratade om visningen och njöt av varandras sällskap, en bra dag och fint väder! Vi vilade en stund på hotellet efter det, duschade, bytte om och åkte sedan till mall of Scandinavia för lite shopping på H&M Home och sedan mat på Vapiano! Vi satt på uteserveringen och mådde gott.. Vi köpte med oss munkar från Dunkin Donuts som vi sen satt och käkade i sängen när vi tittade på tv! Härlig dag! 
 
/MUNKAR! :)Kommentarer

Kom ihåg


Trackback