Anatomi och juridik

Jag kom hem från skolan för dygt en halvtimme sedan och har sen dess bara satt på diskmaskinen, packat upp skolväskan och ätit en banan. Jag tänkte faktiskt passa på att sätta mig och läsa lite nu innan solen går ner och det blir mörkt ute. Ikväll ska Mackan förhöra mig på alla dessa latinska termer om och om igen så jag tänker att jag med gott samvete kan få läsa någon timme nu! 
 
Annars idag har vi haft anatomi och sjukdomslära och juridik i skolan. Den förstnämnda kursen är väldigt intressant men grymt svår, alla dessa termer, kroppsdelar, sjukdomar, virus, vävnader och kretslopp. Det känns verkligen övermäktigt men jag försöker renskriva mina anteckningar relativt snart efter föreläsningarna och börja repetera inför tentan, eller tentorna, det kommer vara 3 stycken bara i den kursen den här terminen. Ge mig styrka! :-)
 
/kaffe var en nödvändighet i skolan idag, ge mig energi!
 Högt och lågt med bästis

Igår var det söndag (nähä) och jag och Mackan började vår dag med att som vanligt åka och storhandla inför veckan. Det är så skönt att ha alla måltider planerade och veta att man har allting hemma - älskar den rutinen! Sen hörde mamma och pappa av sig och ville ha med oss på tipspromenad så vi skyndade oss hem med alla matvaror och sen åkte vi upp till Cyrus och gick tipspromenad med dem. Himla trevligt att blanda motion med familjehäng och lite frågor. Toppenstart på dagen även om det blåste lite kallt om öronen!
 
Efter det kom Carro hit på frallor, fika och bara massa härligt snack! Vi satt i timmar och drack te och tog oss igenom allt som hänt sen senast vi sågs och det var så skönt att träffa henne. Är så glad och tacksam över att jag har henne och att hon finns vid min sida genom allt, att hon accepterar mig för den jag är och kan skratta och gråta med mig! Tack ödet för att vi fördes samman! 
 
/frallor, juice, te, fika och ägg - mums!
 Torgrunda med mamma

Imorse hämtade mamma mig vid 8.30 så åkte vi till torget och handlade lite. Jag köpte blommor, tulips såklart, och potatis och mamma det samma plus lite andra saker. Sen for vi hem och sydde en mantel till skolprojektet vi har i veckan som kommer nu. Det blev jättebra och vad skulle jag göra utan mami i såna här lägen? Hon är bäst! 
 
Tog sin lilla tid med manteln och under tiden försökte jag läsa lite termer och sen blev det lunch med mamma, pappa och Tabergsfamiljen. Fisksoppa från fiskbilen på torget, den är så så så himla god! Rekommenderar starkt! Nu är jag hemma igen, har varit ut med Smilla och ska läsa lite strax tror jag. Ikväll ska vi käka middag med svärfamiljen och Mackans mormor. Vi ska köpa mat från Samboosak och det var så himla länge sen vi åt därifrån nu så det ska bli riktigt smarrigt! 
 
/det var verkligen svinkallt imorse - brrr!
 Effektiv som bara den

Jag har en riktigt bra dag idag faktiskt! Som vanligt är mitt minne dålig (vilket det alltid blir i mer ångestfyllda perioder) men jag tror inte jag har skrivit jättemycket ingående om mitt psykiska mående de senaste veckorna? Det har varit tufft i alla fall, kanske skriver om det senare eller en annan dag men nu vill jag vara positiv! Jag har i alla fall varit väldigt effektiv idag och hunnit med att öva på alla termer, flera gånger, kollat på en föreläsning på nätet i anatomikursen och även gjort min del i det grupparbetet vi har i samma kurs nu om hudsjukdomar. Jag har skrivit om maglignt melanom, skivepitelcancer och kontakteksem och är alltså klar med det nu! Jag är även den som ska sätta ihop hela dokumentet så jag har förberett det med rubriker, marginaler och indrag. Skönt, nu kan jag bara mata in de andras sjukdomar när de mailar det till mig! 
 
Nu tänkte jag sätta mig och läsa lite faktiskt, Mackan kommer om en timme ungefär och eftersom jag har jobbat på så himla bra idag är jag värd en paus nu! Mackan ska förhöra mig på alla termer en eller två gånger ikväll och sen är mitt dagsverke verkligen gjort! Kanske till och med ska unna mig något gott ikväll? Godis/choklad/chips och så vidare blir det ju inte för det har jag ju inte ätit på cirka 8 månader (och ska hålla mig minst 1 år) men kanske en kaka eller bulle framför tv:n ikväll?
 
/imorse snusade jag runt i morgonrocken länge.. så mysigt!
 Dejt med bästa vännen

I veckan hojtade jag till hos Carro och frågade om hon var taggad för att se Fifty shades darker när den har haft premiär och såklart var hon på! Den har premiär den 10 februari och vi ska gå den 16 februari och jag är så så så peppad! Böckerna är ju fantastiska och första filmen var väldigt bra tycker jag så nu är jag laddad för att få se fortsättningen! Innan bion ska vi gå ut och käka på något hyfsat smidigt och snabbt ställe och sen ska vi ta fram skämskudden och fnittra lite i biosalongen! Åh som jag längtar! Jag har funderat flera gånger på att läsa om bokserien men det är ju så himla många böcker jag vill läsa hela tiden så jag kommer aldrig så långt som att läsa om en serie. Kanske i sommar när jag kan sitta och streckläsa böcker hela dagarna ett heeeelt sommarlov men fram tills dess kommer jag läsa nya böcker hela tiden och njuta av det ;-) 
 
/så taggad för att se filmen nuuu!
 
 
 Det svajar

Så var det kväll igen och jag är själv hemma även denna torsdag eftersom Mackan har fotbollsträning. Vi hann äta lite middag innan han åkte iväg och sen dess har jag duschat, fixat med tvätten, plockat ur skolväskan och målat naglarna. Nu ska jag snart plugga lite latinska termer och sen gå ut med Smilla för sista rundan idag. Känner mig lite piggare idag än vad jag har gjort tidigare i veckan. Har känt mig deppig och ångestfylld i ett par dagar nu och det tär verkligen på mig att sjunka ner till den platsen. Jag håller mig ganska flytade tycker jag, det svajar lite till och från men jag håller mig ändå på en relativt bra nivå. Men så kommer de där rejäla dipparna och det är tungt, jag blir påmind om hur skör jag är och vad lite det krävs för att jag ska komma ur fokus och må sådär riktigt skitkasst igen. Jobbigt. Men idag känns det lite bättre som sagt och det är ju faktiskt helg för mig nu och det bidrar säkert med positiva känslor. Jag ska ju plugga hemma imorgon visserligen men det är inga föreläsningar så det är riktigt skönt! 
 
/Jönköping är bra vackert ändå och den här vyn ger ro! Tog den här bilden i söndags om jag inte minns helt fel...
 
 
 Tidig morgon på skolan

Klockan är snart 8.00 och jag sitter i skolan och pluggar. Har varit här sedan strax efter 6.30 och faktiskt fått en hel del gjort. Nästa onsdag är första duggan med latinska termer och prefix och suffix, omkring 350 ord och ja, det känns övermäktigt och svårt på alla sätt. Men, jag försöker vara förberedd till max, sitter med mina termer varje dag och har varit på plats i skolan runt 6.30.7.00 varje morgon för att hinna plugga så mycket som möjligt innan föreläsningarna börjar vid 9.00. Tufft och hårt, trötta kvällar och stress i själen men samtidigt är det det absolut bästa valet för mig. Att komma upp, få mycket gjort innan dagen egentligen har börjat och sedan kunna ta hand om hemmet, laga mat, gå med Smilla och sköta alla andra sådana saker på kvällarna och "bara" plugga lite lagom innan jag somnar. 
 
Nu sitter jag i ett grupprum och väntar på Alex och Sebbe. Vi börjar inte förens 13.00 idag egentligen men vi ska planera och öva lite på vårt framträdande till seminariumet nästa vecka och sen blir det förmodligen en hel del övande på latinska termer också. Effektiva gruppen såklart ;-) 
 
/mina fina fina vänner, guld värda!
 När självkritik bara blir negativt

Låt oss tala lite om det här med självkritik och hur otroligt dumt det kan vara. Jag har nog alltid, mer eller mindre, varit väldigt självkritisk (på ett ganska dåligt sätt) när det kommer till mina studier. Inga resultat har varit bra nog utan jag "borde" alltid ha kunnat göra lite bättre ifrån mig, ansträngt mig lite mer osv. osv. Sen jag blev sjuk har det på vissa sätt ändrats och andra inte. Antingen kan jag fastna i saker och inte kunna släppa taget om dem eller så hamnar jag i en sits där jag absolut inte tänker lägga tid, energi eller tankar åt att ångra, älta, diskutera eller engagera mig i strunt. Svårt att förklara med det är ganska mycket antingen eller för mig sedan jag blev sjuk, inte jättemycket gråzon. 
 
Så. När det har kommit till mina högskolestudier nu har målet hela tiden varit att bli godkänd, att få VG (som är högsta betyg på högskola) vore bara en bonus men absolut inget mål. Jag började skolan med tankar om att jag bara vill klara av den här utbildning och tillslut bli vårdadministratör. Men i höst har det gått väldigt bra för mig, på våra duggor i dator/IT-kursen har jag i snitt legat på 90-95% och jag har nu även fått veta att jag fick VG på både tentan och min rapport till praktiken. Detta är resultat jag ALDRIG trodde att jag skulle nå, VG i 2 av höstens 3 kurser. Jag är jätteglad, nöjd, stolt - allt. Men idag fick jag smaka på den där självkritiska sidan som bara försökte sänka mig. Jag fick tillbaka min rapport som jag har jobbat med i 7 veckor och såg att jag fått VG på den, högsta betyg och det ÄR så himla himla bra! MEN, jag kunde bara se de röda markeringarna som min lärare hade satt vid vissa kommentarer hon haft till rapporten. Till exempel använde jag förstärkningsord alldeles för mycket, dvs. väldigt bra eller otroligt spännande, jag hade missat att ha källor på bilagorna och några andra saker och plötsligt kunde mina ögon bara se detta. Att det stod VG på framsidan spelade liksom ingen roll. Huvudet spelade mig ett spratt och det tog mig nästan 30-40 minuter innan jag kunde mota bort all min ångest och faktiskt förstå och inse att jag fått VG och bara borde vara extremt jävla skitstolt över mig själv! 
 
Det här låter ju ganska mycket som skryt nu, och egentligen har jag väl all rätt att göra just det men det är inte mitt syfte (just nu, haha). Jag kände bara att jag behövde dela med mig och skriva ner mina tankar för det är så otroligt sjukt att det kan bli sådär. Nu när jag sitter här är jag bara extremt stolt över mig själv och jättenöjd! För ett år sen var livet fortfarande mer misär än glädje och nu står jag helt plöstligt här och går i skolan och gör dessutom väldigt bra ifrån mig. Det är rätt häftigt!
 
Känns som att jag måste poängtera att jag fortfarande inte har VG som mål på mina inlämningar, tentor eller kurser utan jag vill bara bli godkänd och få min examen. Den här vårterminen kommer bli så extremt tuff och om jag klarar av den med ett G och hälsan (och livet, haha) i behåll kommer jag vara mer än nöjd! Slutsatsen då? Kanske att självkritik alltid kommer finnas där för mig men att den i slutändan inte vinner? Jag är i alla fall tacksam över den här hösten och allt jag har preseterat och lärt mig och jag hoppas och tror verkligen att vårens kurser kommer ge mig minst lika mycket!
 
/var glad glad glad!
 Slut som människa

Det är torsdagkväll, klockan är 20:20, Mackan är på träning och jag är ensam hemma. Jag har varit och simmat med mamma, ätit fisk till kvällsmat och nu glidit ner i soffan och lagt fötterna på bordet. Och vet ni? Jag känner mig slut som människa. Skolan har varit igång i 2 veckor och tempot har skruvats upp till MAX direkt, alltså, verkligen MAX. 
 
Utöver att det är kul att hänga med mitt squad i skolan igen så känns den här terminen rent kursmässigt väldigt spännande, rolig och intressant. Men extremt tuff! Jag läser en kurs i juridik- och informationssäkerhet, en kurs i anatomi- och sjukdomslära och den sista heter medicinsk terminologi. De två sistnämnda är tunga och vi kommer har en dugga i veckan på latinska termer och även prefix och suffix (i en kurs!!). Termerna är mellan 200-300 stycken i veckan och det är så galet mycket! Varenda liten stund har jag mina lappar med termer med mig och jag drar igenom några ord när jag lagar mat, kollar på tv, åker buss, sitter i bilen, har lunchrast, kaffepaus, är på toa eller varvar latinska termer med att läsa HP eller sitta vid datorn. Återigen, väldigt kul och intressant men så stressigt! Utöver det har vi massor att lära oss i anatomikursen och det hela har känts väldigt övermäktigt sen förra fredagen då vi började nya terminen. Jag försöker planera och strukturera upp allting för att hinna med och inte stressa upp mig själv till ren och skär panikångest och hittills har det gått bra, jag åker till skolan vid 6.30 varje dag och pluggar innan föreläsningarna börjar vid 9.00 och det passar mig, det är helt enkelt bara att planera och köra järnet!
 
Nu tittar jag på hockeyn och är bara allmänt tom i kropp och knopp. Inte trött som att jag har sovit för lite utan mer trött för att jag har använt hjärnan så extremt mycket den här veckan, haha. Den får liksom aldrig slappna av utan kör på hela tiden. Imorgon har vi en dag att plugga hemma och sen är det helg, så skönt! inte för att jag kommer kunna släppa mina latinska termer men jag kan skruva ner tempot och göra fler roliga saker ;) 
 
/jag innan simningen ikväll med mamma!
 15 dagar sedan

Hej! Det var 15 dagar sedan vi hördes av sist men nu är jag tillbaka med en lite uppdatering! Det känns som att mycket har hänt i livet och den största anledning till mitt försvinnande härifrån hänger nog ihop med att skolan har börjat och termin två nu är igång och det har varit en viss process att komma in i dem rutinerna igen. Men om jag ska gå tillbaka lite i tid så har följande hänt den senaste tiden:
 
Jag har köpt en ny hylla till lägenheten och är sååå nöjd! (dock lite annorlunda utsmyckad nu...)
 
Varit på Modelinns rea och shoppat loss med mamma! (ä.l.s.k.a.r kaktusarna jag köpte!)
 
Gjort och ätit palt med familjen! Traditionen håller i sig att jag och brorsan gör palt runt juletid, i år med potatisskalarhjälp av pappa! Prima!
 
Piffat till mig lite och vart på middag med vänner!
 
Vart på gymmet och svettats!
 
Hängt hos mormor!
 
Varit på härliga promenader med Mackan och Smilla, här runt Rocksjön en krispig söndagmorgon!
 
Börjat skolan igen och pluggat latinska termer till förbannelse! (och läst mycket HP)...Sjuk igen!

Jag blir så less! Jag har varit sjuk så himla länge och mycket den här hösten och vintern och precis blivit frisk ifrån en ordentlig och sjukt jobbig förkylning som varade i över 3 veckor. Nu har jag varit frisk i drygt en vecka och så vaknade jag igår med förkylning och ont i halsen IGEN! Och jag känner att jag verkligen inte pallar det! Jag har ju inget val såklart men jag blir så bitter! Det kliar och gör ont i halsen när jag sväljer till och från och näsan rinner som ett vattenfall. Trött, ont i huvudet och slö. Och jag har inte tid med detta nu, jag har en rapport att färdigställa tills på måndag och ett prov att plugga till inför onsdag så det funkar verkligen inte! Suck! Nu ska jag helt enkelt kurera mig så gott det går och hoppas på det bästa inför nästa vecka när skolan drar igång igen.. Puh!
 
/not looking like this today, fy bubblan!
 Nytt år - nytt hår!

Idag har jag varit hos frissan och fixat håret. Min syssling har en egen salong och jag har gått till henne i en herrans massa år nu och jag blir alltid jättenöjd! Idag kände jag verkligen för en förändring och att testa något nytt så vi blekte håret och lade sedan i en grå färg så nu är jag silver/gråhårig. Haha. Jag älskar det och blev så himla nöjd!! Ska ta bättre bilder någon annan dag men när jag kom hem från salongen var det mörkt ute och i lampljus ser det bara blont och typ grönt ut, haha. På bilden nedan ser ni i alla fall hur färgen ser ut! :) Dag 3 av 365 på 2017 och första saken på min bucketlist för i år är kryssad, härligt!
 
/en dålig bild men det får gå ändå.. min nya hårfärg!!
 Spelar det egentligen någon roll?

Så står vi här igen, ännu en 3 januari har kommit och det datumet är speciellt för mig. Det är datumet som jag och Mackan bestämde oss för att bli tillsammans för 13 år sedan. 13 år! Det är rätt svindlande när man tänker på hur lång tid 13 år är och att jag ändå "bara" är 26 år gammal. I halva mitt liv har han varit en del av mig och när jag sitter här idag och ser tillbaka på vårt förhållande och liv tillsammans kan jag inte annat än vara lycklig över att vi fortfarande står kvar här tillsammans. Ett par gånger har det stormat ordentligt kring oss men när vinden har avtagit har vi ändå stått där oskiljbara. Tills för snart 2 år sedan, då kom våra egna liv emellan och att gå skilda vägar var på något sätt ofrånkomligt. I 2 månader var vi isär, vi sålde lägenheten, packade ihop våra liv i kartonger och Smilla fick flytta emellan oss. Som ett skilsmässobarn i djurformat. Och det var 2 månader som bestod av tårar på kudden om kvällarna, som bestod av att tränga bort sorgen, saknaden och besvikelsen. Livet var så oglamoröst det bara kunde bli och framtiden var helt bortspolad för mig. Vem var jag utan honom och med ett krossat hjärta?
 
Men så en tidigt sommarkväll när jag och mamma satt ute i augustiluften och pratade som vanligt började mobilen att plinga. Det började pirra i magen igen och så tändes hoppet och nyfikenheten. Mackan sträckte ut handen, han bad mig om att jag skulle ta den och börja om på nytt. Tillsammans med honom och Smilla, få ihop vår lilla minifamilj igen. Med rädsla, osäkerhet och väldigt mycket funderingar började vi ses. Oftare och oftare och tillslut var det vi igen. Efter ungefär 2 månader isär var det vi två och sen den dagen har jag inte ångrat det en enda gång!
 
Kanske var detta en deppig början på ett 13-årsinlägg, men det leder till något bra. Idag firar vid 13 år ihop och även om vi hade en kort paus 2015 räknar vi detta som vår dag. Och egentligen spelar det kanske ingen roll, vad har den där årsdagen för betydelse egentligen om man jämför med hur vikitgt allt annat är? Kärleken, förtroendet, tilliten, humorn, nyfikenheten, spontaniteten, äventyrslusten och allt annat som faktiskt betyder något. Ikväll ska vi gå ut och äta på Pinchos, sitta ned och prata och äta gott, precis som vi gillar! 
 
Väl gäller mig och Mackan så har vi nog på flera sätt aldrig haft det bättre än nu tror jag. Vi gjorde många förändringar när vi blev tillsammans igen och det är vad vi bygger vårt liv kring nu. Jag känner mig trygg med honom, det gjorde jag innan också men nu är det på ett helt annat sätt. Mycket mer äkta. Vi vet var vi har varandra och framför allt har vi börjat skriva våra egna regler. Vi kan göra hur vi vill med våra liv och vårt förhållande och ingen har något med det att göra. Att titta på andra par och andra relationer tror jag bara är giftigt, alla är olika och det finns aldrig något rätt svar på hur man ska vara, vad man ska göra eller hur man ska göra något. Jag som Annie tänker helt annorlunda kring vårt förhållande idag än vad jag gjorde 2015 och jag är så himla mycket mer lugn i vår relation nu. Kanske beror det på att vi har gått igenom det vi har och ändå funnit varandra starkare än nånsin efter det eller så är det bara av åldern, haha. Hur som helst lever vi i en sund och fantastisk relation idag och jag ser fram emot varenda dag med Mackan. Vad framtiden har att ge oss har vi ingen aning om men att vi kommer ta oss an den tillsammans är självklart. Livet hade liksom inte varit det samma utan honom!
 
 /han med stort H!
 Nyårsafton!

Vi hade en riktigt härlig och trevlig nyårsafton på alla sätt i lördags! Först skulle vi vara själva hemma och laga trerätters och avsluta med fyrverkerier i stadsparken som alltid, men så i sista stund (i princip) bestämde vi att fira ihop med brorsan och Petra! De stod för förrätten (toast skagen) och huvudrätten (oxfilé, hemgjorda potatiskroketter och konjaksås) och vi fixade efterrätten som blev pannacottatapas med lakrits-, citron- och dumlepannacotta. Sen spelade vi spel större delen av kvällen och avslutade med en skål och fyrverkerier i deras trädgård. Riktigt härlig och rolig kväll och slut på året, underbart!