Statsministerduellen

Trots att det bara är 5 dagar kvar till valet och att jag har kollat på nästan varenda debatt och utfrågning på tv så har jag ännu inte skrivit något om det här. Kanske är det dags?

Att skriva ett inlägg om politik är i princip omöjligt, det finns så otroligt många olika frågor att ta upp och att diskutera fram och tillbaka med sig själv i text är inte det lättaste. Men igår tittade jag på duellen mellan Reinfeldt och Löfven som var i söndags, jag missade den då men ville absolut se den i efterhand. Efteråt blir det givetvis snack om vem som vann, vem som var bäst och vem som kritiserade mest respektive minst. Jag tycker verkligen att det var en för lugn debatt, knappt någon "hets" eller något vidare kroppsspråk över huvud taget, och det var väldigt trist. Det var en lång sändning, många olika ämnen som togs upp och i mellan åt tycker jag att det blev på tok för långrandigt. Jag får ställa frågan: "brinner ni ens för detta?" Här är det en vecka kvar till val, 10% osäkra väljare och så är det ingen som tar i ifrån tårna, vilken besvikelse.

Det som togs upp var jobb, skola, välfärd, vapenexport, regeringsalternativ och integration. Intressanta ämnen, där skola, jobb och integration känns extra viktiga för mig. Välfärd hänger med på ett hörn där tycker jag, vapenexport har jag dålig koll på och regeringsalternativen tycker jag är spännande.

Jobben, ja Reinfeldt, vi har en sänkt restaurangmoms som ska ha gett 15 000 nya jobb, men det har det inte gjort. När Löfven säger att vi betalar för 4 jobb men får bara 1 blir det väldigt tydligt att vi lägger stora pengar på något som inte har blivit som det var tänkt. Arbetslösheten har ökat, kortsiktiga och dyra förslag fungerar inte. Vad kan få fler människor i arbete i det längre och större perspektivet? Jo, investeringar i såväl utbildning som infrastruktur och välfärd. Se till att folk kan pendla till olika jobb och städer, utbildning ska erbjudas till alla, ams måste förändras så varje individ får personligt stöd direkt, gör det enklare för småföretag att expandera och anställa osv.

Kring integration och flyktingpolitiken är de överens, precis som väntat, men skolan däremot, där skiljer sig åsikterna åt. Alla har vi samma mål, en bättre svensk skola, men hur tar vi oss dit? Alliansen har i 8 år haft möjligheten att styra svensk skola och våra resultat uppåt, men trenden visar att vi tydligt fortsätter att sjunka. Enligt PISA är Sverige det land som tappar mest kunskapsmässigt, och var åttonde elev lämnar idag grundskolan utan gymnasiebehörighet. Detta är fakta som inte går att komma ifrån. Lärarna behöver mer tid med sina elever, inte högar med pappersarbete, och vinster i skolan kan inte få vara framgång. Barn och ungdomar är Sveriges framtid och visst, jag är för friskolor NÄR det fungerar, när vinster inte går före utbildning.
Visst finns det likheter bland "kandidaterna", mindre klasser och att satsa på läraryrket, helt enkelt göra det mer attraktivt. Men alliansen säger emot sig själva, vi ska ha betyg från låga klasser och införa omdömen i ordning och uppförande, säg mig, hur ska detta minska pappersarbetet och ge lärarna mer tid i klassrummen?

Som ni märker finns det en massa att kommentera och diskutera, men nånstans måste man avsluta. Kanske hinner jag skriva fler inlägg kring valet innan det är dags på söndag, det får vi se. Men för att sammanfatta denna första statsministerduell måste ju även jag säga vem jag tycker vann. Mr Reinfeldt, du har varit Sveriges statsminister i 8 år och är en slipad talare, men detta var en debatt, och då skadar det inte att skjuta bak axlarna och visa lite vilja. Lägg undan ditt puppyface, det förväntas mer av dig! Löfven tycker jag kändes trovärdig och stabil, han har inte samma erfarenhet men visar ändå stor karaktär och vilja, well done!Kommentarer

Kom ihåg


Trackback