Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di

Nu när jag ändå ska vara uppe halva natten och kolla på OS kan jag ju skriva lite kortfattat om mitt tamronobjektiv! Jag kommer jämföra med mitt första objektiv som var mitt kitobjektiv 18-55. Bara så ni vet ;)

Skärpa
Skärpan på mitt tamron är över förväntan bra! Kitobjektivet gav ganska dåsiga/suddiga bilder jämfört med detta och redigering var ett måste på dem bilderna. Nu får jag en bra skärpa som inte kräver redigering och man ser detaljer i fotona!

Färgåtergivning
Precis som skärpan så upplever jag färgåtergivningen i detta objektiv som kalasbra! Kan förklaras som att tamron har en bredare färgskala medans kitobjektivet gjorde dassigare och gråare bilder.

Zoom
Brännvidden är 28-75 men på min kamera EOS 1000D blir brännvidden ca 50-130 (har med bildsensorn att göra). Jag ville ha mer tele på mitt nästa objektiv och detta blev då perfekt för mig. Skärpan är bra även i "teleläget" och suddar inte till bilderna.

Vikt
En negativ sak med detta tamron är vikten. Det väger 510g, vilket för mig med skadad handled gör det extra jobbigt. Vikten har att göra med objektivets uppbyggnad.

Storlek
Längd ca 10 cm och diameter ca 7 cm.

Autofokus
Man får inte ha jättebråttom när man ska ta kort. Autofokusen är nämligen lite seg och låter ganska högt. Samtidigt får man fundera på vad man kan begära för detta pris och alla bra egenskaper som faktiskt finns.

Ljusstyrka
Ljusstyrkan är kameravärldens jesus här! Bländare 2.8-32. 2,8 kan användas över hela zoomområdet vilket ger otroligt vackert skärpedjup men också ljus - ett stort plus!

Närgräns
Detta tamron har macroegenskap med en närgräns på 33 centimeter. Jag är nöjd och behöver inte använda närbildsfilter för att komma tillräckligt nära. Toppen!

Åsikt
Trots den lite lama autofokusen är jag riktigt nöjd med ljusstyrkan, det fina skärpedjupet, skärpan och färgen! Priset ca 4500 kr känns rimligt och det är mycet objektiv för pengarna. Funderade på att köpa Canons motsvarighet till detta men kände inte att dem extra tusenlapparna var värt det. Man betalar mycket för bara märket! Min kärlek till canon kommer dock aldrig försvinna och nästa kommer nog vara just c  a  n  o  n.. :)


Oredigerad bild på mig.
Foto: Marcus
Kommentarer

Kom ihåg


Trackback