Fototips | Komposition

Hur gör man en tråkig bild till något som fångar allas blickar?

Komposition är A och O när det gäller fotografering och lyckas man inte med det kan du förstöra en tekniskt fin bild till något oerhört ointressant och tråkigt. Och det vill man inte.
Här är några tips, eller iallafall saker som jag tänker på när jag komponerar mina bilder, hoppas det är till nytta!

Aldrig centrera?
Jag försöker alltid undvika att centrera mina motiv och istället hålla mig mer till vänster eller höger i bild. Det gör bildens framträdande mer intressant och lockande. Något är lite mystiskt och man funderar på vad som finns där och vad meningen är. Men som med mycket annat finns inga regler utan undantag och i vissa fall kan man, eller till och med bör man centrera motivet om det sticker ut ordentligt på något sätt, färg? form?. Var kritisk mot dig själv och tänk i nya banor, överdriv!

Tredjedelar
Tycker du det är för svårt att bara tänka vänster och höger kan du dela in bilden i tredjedelar. Titta på bilden nedan och tänk att du ska placera ut motivet på de svarta linjerna, då ser du även tredjedelarna!

Djup
Genom att framhäva ett djup i bilden du tar kan man fånga många olika känslor och intressen. Vanligast tror jag detta är vid fotografering av solnedgångar/uppgångar men även om man vill fånga något på längre håll.
Att ha en förgrund, mellanplan och bakgrund i bilden hjälper dig med djupet. Tänk dig en bild på en solnedgång. Många bilder på solnedgångarna visar en sol i mitten av bilden och under är det vatten och över är himlen. Fel! För att skapa djup använder du dig av regeln ovan. Förgrunden kan till exempel vara några stenar i vattenbrynet eller sandstranden, alltså inte bara vatten. Det blir tråkigt och säger ingenting. Mellanplanet är vattnet och början på solens strålar och bakgrunden är resten av solen och himlen. Kanske är det svårt att se framför sig nu men sök runt på nätet och kolla, till sommarn kan vi fota tillsammans :)

Färg, form och vinkel
Det handlar inte bara om hur motivet är placerat utan leta efter former, strukturer och färger för att fånga något intressant. Många knäpper snabbt en bild när dem ser något dem vill fånga och tycker är fint eller tilltalande men ta det lite lugnt och titta dig omkring.
Fungerar färgerna ihop eller ska gå längre fram så den rosa filten inte kommer med i bild och skär sig med personens röda tröja?
Ska jag lägga mig ner på marken, stå på en stol eller kanske huka mig lite för att hitta nya och mer intressanta vinklar?

Kontraster
Testa att placera stora saker jämte små, te.x mamma bredvid sitt lilla barn, en stor blomma bredvid kattungen, modell vid en stor mur osv.
Andra kontraster är mjukt mot hårt, gammalt och nytt, rörelse och stillhet, mörkt och ljust osv. Låt fantasin flöda!

Detta är som sagt saker jag försöker hålla i åtanke när jag fotograferar. Det är svårt, jag hatar komposition just för att ja tycker det är så klurigt, men jag vet också att det är det som gör bilden intressant och spännande. Öva öva öva, det gör jag :)

 

 

 
Kommentarer

Kom ihåg


Trackback