Dag 4 - Utflykt och upptäcka gotlands mysigheter!

Heej kära vänner !
Först måste jag bara säga tack för att ni läser och hälsar på hos mig här, mina besökssiffror ökar hela tiden - TACK! Lämna gärna kommentarer också.. Då blir jag extra glad!

Nu är det snart dags för mat här på Gotland, jag är så hungrig. Vi har inte ätit något sedan frukosten idag, och det var 8 timmar sedan.
Ikväll blir det lite buffé. Korv och bröd, grillat kött, olika sorters potatissallad, rökt flundra och rökt lax !! Jag ser grymt mycket fram emot denna måltiden.. Till efterrätt blir det eventuellt chokladpudding!!

Först idag åkte vi till Krusmyntagården, knappt en mil norr om vår camping på snäck. Där var det dags för lite shopping, det var hur mysigt som helst. Man gick in i en liten gårdsbutik, men vitmålade träväggar fulla av té, kryddor, vinäger, saft, dofttvålar, läppgalns, porsling, smarta designprylar, godis, karameller.. mängder med saker!!
Det var hur mysigt som helst och jag tog en hel del foton där inne.. Ni ska få se :)
Vi köpte bla. köttfärskrydda och kycklingkrydda, fläderblommor som vi ska göra saft på när vi kommer hem, recept till saffranspannkaka och äkte iransk saffran!!
På tisdag ska vi eventuellt åka dit igen på kvällen och äta buffémat!! Då ska dom grilla ett helt lamm, visst låter det häftigt? Sen var det massa annat gott till det som jag inte kommer på nu tyvärr.
www.krusmynta.jetshop.se

Efter det bar det iväg till Lärbro och gick in på ett krigssjukhusmuseum. Jag tycker sånt är väldigt intressant.. Och där hade dom en massa saker sparade från den tiden, 1938-1945 ungefär.
Även där blev det en hel del foton tagna, och de kommer in senare. De hade delat in det stora rummet i olika rum kna man säga, så det fanns ett "uppehållsrum", ett apotek, en sjukhussal osv. Jag provsatt i en gammal, mycket gammal tandläkarstol från den tiden. Lite creepy får jag säga.. Den var av trä och borren hängde i ett snöre övanför huvudet. Br. Sen fick man se operationssängar och andra sänger. Operationsvertyg och gamla kryckor.
Till det stället kom det tyska och polska flyktingar från nazisaternas koncentrationsläger, och i ett rum var det enbart sådana saker. Man hade översatt tyska brev till svenska som en mann hade skrivit till sin fru från koncentrationslägret i osiwiecim (?), och det fanns en riktig sån blå/vit randig fångdräkt, det kröp innanför skinnet... Uhh...
Dock är jag glad att vi åkte dit, man märker hur bra man har haft det!

Vårt tredje och sista stop blev på Bungemuseét, där lyckades vi komma lagom i tid till en guidad tur. Det var sååå intressant. De var sparade gårdar från förr i tiden. Så det fanns en 1600-talsgård där man hade bevarat husen och en massa massa saker, tex. verktyg, sängar, spjälsängar, spinnrock - ALLT man kan tänka sig. Det var ruskigt kul och man lärde sig hur mycket som helst.
Sen fanns det likadant en 1700-talsgård och en 1800-talsgård.
Man får tacka den mannen som tog initiativ att ta till vara på alla dessa hus, verktyg och andra spännande saker så vi får se dom idag!!

Nu sitter vi här igen och väntar som sat på mat. Jag tror jag ska sluta här nu och hjälpa Mr B när han löser korsord!
Ha de toppen i knoppen!'

//Kyss..Kommentarer

Kom ihåg


Trackback